ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

 Συναδέλφισσες - οι

Μετά τις «τηλε-εκλογές»-παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 07/11/2020, διαμορφώθηκε στο ΠΥΣΔΕ του νομού μας και στο ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου μια δυσάρεστη και ιδιόμορφη κατάσταση. Παρά τη διαφωνία του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την ομόφωνη απόφαση της Ο.Λ.Μ.Ε. και τις σχετικές αποφάσεις των τοπικών Ε.Λ.Μ.Ε., την απόσυρση των ψηφοδελτίων από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις και τελικά τα σαρωτικά ποσοστά αποχής (93% πανελλαδικά, 91% στην Κορινθία και 87% στην Πελοπόννησο), που απονομιμοποίησαν πλήρως τη διαδικασία, τα υπηρεσιακά συμβούλια συγκροτήθηκαν τελικά -πέρα από κάθε δημοκρατική λογική- με «αιρετούς» εκπροσώπους του κλάδου, σχεδόν όλους από την παράταξη της ΔΑΚΕ. Αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις των σωματείων, την απόφαση της κεντρικής τους παράταξης, τους συνυποψήφιούς τους που παραιτήθηκαν, αλλά κυρίως την περήφανη στάση και βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ Κορινθίας εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» με ελάχιστες ψήφους σε σύνολο χιλιάδων εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Κορινθίας και το ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δύο Ε.Λ.Μ.Ε. του νομού μας, εξακολουθούν να μην παραιτούνται. Φαίνεται πως το μικροκομματικό όφελος και η καρέκλα είναι για αυτούς σημαντικότερα από τη βούληση του κλάδου. Αυτή η αντισυναδελφική συμπεριφορά, ο τρόπος που κατέλαβαν όλες τις θέσεις στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και η επιμονή τους να τις κρατήσουν, αποδεικνύει άλλωστε και τις προθέσεις τους. Ποιος μπορεί να τους εμπιστευτεί πια ότι θα προωθήσουν τις θέσεις του κλάδου, ότι θα υπηρετήσουν τη διαφάνεια και θα αποκαλύψουν τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης, όταν από τη στάση τους γίνεται φανερό ότι υπηρετούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου, σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος;

Ως Α' και Β' Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Προτείναμε την παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018 μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών δια ζώσης και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Καλέσαμε πολλές φορές τους συναδέλφους της ΔΑΚΕ Κορινθίας να επανεξετάσουν τη στάση τους, αλλά μάταια. Για εμάς οι δύο θέσεις των αιρετών στα ΥΣ ανήκουν στο σύνολο των συναδέλφων. Ο ρόλος του αιρετού είναι - σε συνεργασία με την Ο.Λ.Μ.Ε. και τις τοπικές Ε.Λ.Μ.Ε.- να αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά του κλάδου μέσα στα όργανα διοίκησης, να υπερασπίζεται και να προωθεί τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και να παλεύει για την υλοποίηση τους. Υπερασπιζόμενοι αυτόν το ρόλο, καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να καταδικάσει αυτές τις αντισυναδελφικές πρακτικές και τονίζουμε τα εξής:

Δεν αναγνωρίζουμε ως αιρετούς τους φερόμενους ως “εκλεγμένους”: Βασίλη Πατρώνα, Αρετή Αποστολίδου (τακτικοί στο ΠΥΣΔΕ Κορινθίας), Δημήτρη Σωτηρόπουλο (αναπληρωματικό στο ΠΥΣΔΕ Κορινθίας), Βασίλη Σουγλέ (αναπληρωματικό στο ΠΥΣΔΕ Κορινθίας και στο ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου), Θανάση Παναγή (αναπληρωματικό στο ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου). Δεν έχουμε καμία συνεργασία μαζί τους, δεν εκπροσωπούν τον κλάδο παρά μόνο τον εαυτό τους, αποτελούν ξένο σώμα για το σωματείο μας.

Απαιτούμε την ακύρωση της «εκλογικής διαδικασίας» - παρωδία στις 7/11 και τη διεξαγωγή δια ζώσης εκλογών, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Επίσης, να ακυρωθεί η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με τους δήθεν εκλεγμένους των 10 και 20 σταυρών και να συγκροτηθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια με τους εκλεγμένους αιρετούς των εκλογών του 2018.


Μέχρι τότε, καλούμε τους συναδέλφους, για οποιοδήποτε υπηρεσιακό θέμα τους αφορά και χρειάζονται βοήθεια, να επικοινωνούν με την Α' και τη Β' Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας. Να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα συλλογικά και όχι με πελατειακή λογική. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα χτίσουν δίκτυα επιρροής εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, είναι γελασμένοι!

Για τα εκπαιδευτικά σωματεία του νομού μας, εκλεγμένοι και πραγματικοί εκπρόσωποι του κλάδου από την Κορινθία, σύμφωνα με την τελευταία εκλογική διαδικασία του 2018, εξακολουθούν να είναι οι συνάδελφοι:

Για το ΠΥΣΔΕ Κορινθίας: Ηλίας Λέκκας και Πάνος Κατσούλας, με αναπληρωματικούς τους Γιάννη Τριπικέλη και Χριστίνα Φούζα αντιστοίχως,

Για το ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου: Πάνος Ντούλας με αναπληρωματικό τον Σπύρο Σβερκούνο.

Οι Ε.Λ.Μ.Ε. του νομού μας, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ο.Λ.Μ.Ε., θα προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων, πολιτικών και καταστατικών, ώστε να διαφυλάξουν τη δημοκρατική λειτουργία και το κύρος του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ              ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ