ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ (ΑΘΗΝΑ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020)


Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,

Το Σάββατο 6-6-2020 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας με θέματα : Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση ,την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων και τον Προγραμματισμό δράσης. Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με απαρτία.
Εκπροσώπησα την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε Κορινθίας και σας γνωστοποιώ τα εξής:
Για μια ακόμη φορά σχεδόν όλες οι ΕΛΜΕ ήρθαν με αποφάσεις (στην καλύτερη περίπτωση) διευρυμένων Δ.Σ εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που έγιναν Γενικές Συνελεύσεις. 

Αρχικά, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στα τρέχοντα και σοβαρά θέματα του κλάδου κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.Έκανε μια χρονική αναδρομή σε όσα έγιναν από το Μάρτιο και μετά και που τα γνωρίζουμε όλοι, σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ανταπόκριση των συναδέλφων,τις παλινωδίες του ΥΠΑΙΘ για την παροχή tablet στους μαθητές, τις ασάφειες του Υπουργείου για το Πολυνομοσχέδιο, καθώς και τη διαφωνία για το άνοιγμα των σχολείων.Τόνισε ότι στις 30-4-2020 στη συνάντηση με το ΥΠΑΙΘ δεν υπήρξε διάλογος. Διατύπωσε τις διαφωνίες της ΟΛΜΕ για το πολυνομοσχέδιο ,καθώς και ότι έγιναν συλλαλητήρια για αυτό το θέμα. Ανέφερε ότι στις 8-5 -2020 η Υπουργός έφερε την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων η οποία δεν πέρασε ουσιαστικά, καθώς αντέδρασε δυναμικά ο κλάδος.
Επίσης, είπε ότι γίνεται αγώνας από την ΟΛΜΕ για το δημόσιο σχολείο , ότι η ΑΔΕΔΥ μας στήριξε και στα δυο σημαντικά θέματα(πολυνομοσχέδιο και ζωντανή μετάδοση μαθημάτων),όπως και τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα με επιστολές σε Πρωθυπουργό και Υπουργό Παιδείας. Επεσήμανε 2 διαρροές στον τύπο, η μία σχετικά με τη μεταφορά των σχολείων στους δήμους και η άλλη σχετικά με την απομάκρυνση των αιρετών αρχικά από τα συμβούλια επιλογής στελεχών και έπειτα-όπως φαίνεται-από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ενημέρωσε ότι στις αρχές της εβδομάδας κλήθηκε η ΟΛΜΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , όπου όμως δεν έγινε διάλογος και ότι η ΟΛΜΕ έχει δεχτεί επίθεση από τα ΜΜΕ. Τέλος, τόνισε ότι η ΟΛΜΕ στηρίζει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών που είναι σε μεγάλη ηλικία οι περισσότεροι και ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. 

Στη συνέχεια, ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ Κος Κορδής μίλησε αρχικά για τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών που είναι κατά 83% περισσότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που εξηγείται λόγω των επερχόμενων αλλαγών στην εκπαίδευση και στο ασφαλιστικό. Ανέφερε ότι οι ηλικίες των περισσότερων είναι βεβαρημένες και ότι δεν πρέπει να προκαλεί απορία το γεγονός ότι δουλεύουν 40.000 αναπληρωτές περίπου κάθε χρόνο, αφού απο το 2010 και μετά ανάλογος είναι ο αριθμός των αφυπηρετούντων. Στη συνέχεια, διατύπωσε τις ανησυχίες του για την καθυστέρηση των διορισμών που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν μέσα στο 2020, καθώς και για τους πίνακες που θα γίνουν οι προσλήψεις. Είπε ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε για τους πίνακες ειδικής αγωγής είναι ότι θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Άσκησε κριτική για τις ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους αναπληρωτές. Έπειτα, μας πληροφόρησε ότι σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι άνδρες που το 2010 είχαν 25 χρόνια υπηρεσίας και ανήλικο παιδί εντάσσονται στις κατηγορίες συνταξιοδότησης στα πλαίσια της ισότητας . Σχετικά με τις μετατάξεις είπε ότι για πρώτη χρονιά φέτος υπάρχουν 900 διοικητικές θέσεις εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘ και ότι πρέπει αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30-6-2020. Επίσης, ότι οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ θα γίνουν μέχρι 15-7-2020 και σχετικά με τις μεταθέσεις διαπίστωσε ότι φέτος ξεπέρασαν το 11%.Έπειτα ,ενημέρωσε πως αναμένεται το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών και για τα ΕΠΑΛ στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις υπηρεσιακές μεταβολές εντός ΠΥΣΔΕ ,καθώς από το Σεπτέμβρη δε θα υπάρχουν 7ωρα. Είπε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη διαφώνησε με την επαναφορά της διαγωγής, κρίνοντάς ότι αποτελεί στιγματισμό για το μαθητή και ότι είναι αντιπαιδαγωγική, καθώς και για τον όρο καθηγητής εμπιστοσύνης που είναι προσβλητικός για τους άλλους καθηγητές. Γι αυτό το ΥΠΑΙΘ άλλαξε το όνομα και πρότεινε να ονομάζεται σύμβουλος σχολικής ζωής. Ωστόσο, για το θέμα της διαγωγής δεν άλλαξε κάτι. Τέλος, αναφέρθηκε σε δυο διαρροές στην εφημερίδα “τα Νέα”. Η πρώτη για τη μεταφορά των σχολείων στους δήμους και η δεύτερη για περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, πρώτα στους υψηλόβαθμους και μετά στους υπόλοιπους υπαλλήλους. 

Ακολούθησαν ομιλίες-τοποθετήσεις όλων των Προέδρων ή των εκπροσώπων των Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας, καθώς και του Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε. σχετικά με τα σημαντικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης . Διατυπώθηκαν σκέψεις, προβληματισμοί και ανησυχίες για το νομοσχέδιο και τα άρθρα του, με έμφαση στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και στην ατομική αξιολόγηση, στην τράπεζα θεμάτων , στις ποινές αποκλεισμού των αναπληρωτών ,στα πρότυπα σχολεία και στις διαφοροποιήσεις που θα επιφέρουν,στη ν επαναφορά της διαγωγής στον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του σχολείου και γενικά στον αντιπαιδαγωγικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νομσχεδίου. Επίσης, αναφέρθηκαν στα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, στο θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στον αγώνα που δόθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απαξίωση και τον ευτελισμό του σχολείου, λόγω της απουσίας των μαθητών που επέτρεψε η Υπουργός με τη συμπλήρωση μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς τους. Τέλος ,διατυπώθηκαν έντονες επικρίσεις από όλους για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Εκπροσωπώντας την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας παρουσίασα τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το διευρυμένο Δ.Σ στις 28 Μαΐου (δεν υπήρξε απαρτία Γενικής Συνέλευσης) και είναι οι παρακάτω:

1. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με την κατάθεση προς ψήφιση του νομοσχεδίου και επανεξέταση της κατάστασης. Παράλληλες περιφερειακές και κεντρικές δράσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίων. Γράμμα στους γονείς. 

2. Η ΟΛΜΕ να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ Γενική Συνέλευση Προέδρων. 

3. Να κατατεθεί στη Γ. Συνέλευση των Προέδρων το παρόν ψήφισμα
.
  • Να αποσυρθεί – καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
  • Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η τροπολογία. Όχι κάμερες παρακολούθησης στα σχολεία. Όχι στον νέο επιθεωρητισμό.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην υλοποιήσουν την απόφαση, που θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση της τροπολογίας, σε περίπτωση που τους ζητηθεί να πράξουν κάτι τέτοιο. Τονίζουμε ότι η Ομοσπονδία καλύπτει πολιτικά, συνδικαλιστικά κάθε συνάδελφο ο οποίος θα αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα με την υλοποίηση της απόφασης.
  • Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της κατάπτυστης τροπολογίας και να μην εκχωρήσουν οποιοδήποτε δικαίωμα σε τρίτους.
  • Κηρύσσουμε απεργία – αποχή, αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων.
4. Να κατατεθούν στη Γ. Συνέλευση των Προέδρων τα ομόφωνα ψηφισμένα αιτήματά μας.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  • Πλήρης αποκατάσταση μισθών στις προ μνημονίων αμοιβές. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Κανείς εκπαιδευτικός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Να μας δώσουν πίσω την κλεμμένη προϋπηρεσία μας, του 2016 – 2017.
  • Να καταβληθούν ΑΜΕΣΑ τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για το χρονικό διάστημα 2013-2018 .
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό, που μειώνει τις συντάξεις. Πλήρη σύνταξη στους εκπαιδευτικούς στα 30 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας. Καμιά μείωση κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους.
  • Εκτός από τη βαθμολογική, ζητάμε και τη μισθολογική αναγνώριση της εργασίας μας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ για κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Όχι στο προσοντολόγιο. Μαζικοί διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Λειτουργία των Γενικών Λυκείων ως βαθμίδα γενικής εκπαίδευσης κι όχι μετατροπή τους σε κέντρο προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Καμία μείωση μαθημάτων, ωρών διδασκαλίας και οργανικών θέσεων στο «Νέο Λύκειο»
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα ισχύοντα επίπεδα του 2013. Μείωση ωρών για υπεύθυνους εργαστηρίων. Μείωση μαθητών ανά τμήμα (20 σε Γυμνάσια, ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, 15 σε Ο.Π., 10 ανά καθηγητή στα εργαστήρια).
  • Πρόσθετη & Ενισχυτική διδασκαλία, Παράλληλη Στήριξη & Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, από την αρχή της σχολικής χρονιάς και σ' όλα τα σχολεία. Να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα στην Π.Δ.Σ.
  • Όχι στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
  • Ανατροπή των Υ.Α. για συγκρότηση τμημάτων, τομέων & ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ., Ο.Π. στα ΓΕ.Λ., για συγκρότηση ξενόγλωσσων τμημάτων & τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες / ΕΑΕ.
  • Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου που αφαιρεί πλέον και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας και κανονική λειτουργία όλων των ξενόγλωσσων τμημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιμόρφωση εκπαιδευτικών & δημοκρατία στο σχολείο αντί της αξιολόγησης– χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών.
  • Άμεση απόσυρση όλου του υφιστάμενου Νομικού Πλαισίου για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. ΝΑΙ στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση και για τους εκπαιδευτικούς.
  • Να καλύπτονται νομικά όλοι οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται συνοδοί σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες (θέση ΟΛΜΕ, 2ο Συνέδριο, 1985).
  • Να υπολογίζονται τα Τμήματα Ένταξης στον υπολογισμό των Οργ. κενών από το ΥΠΑΙΘ.''
  • Όχι στην εξίσωση των πτυχίων των Κολλεγίων με των δημοσίων Πανεπιστημίων.
  • Κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών διατάξεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία.
  • Να αποσυρθεί – καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
  • Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων. Όχι κάμερες παρακολούθησης στα σχολεία. Όχι στον νέο επιθεωρητισμό. Κηρύσσουμε απεργία – αποχή, αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί.
ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ
  • 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
  • ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ την ίδια μέρα στις 13.00
  • ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (10/6/20) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ

· Να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
· Να καταργηθεί η τροπολογία-ντροπή για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες
· Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό
· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η Γ.Συνέλευση Προέδρων ενέκρινε, επίσης, ψήφισμα σχετικά με την αποτυχία του ΥΠΑΙΘ να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών.

Κατατέθηκαν ,επίσης, αρκετά ψηφίσματα τα οποία θα συζητηθούν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που θα γίνει την Τετάρτη 10/6/2020. (Των ΠΕ78 για το μάθημα της κοινωνιολογίας, για τη μη μετατροπή σε πρότυπο του Λυκείου της Ζωσιμαίας σχολής Ιωαννίνων κ.ά.).

Μεταξύ των προτάσεων που ζητήθηκε να υιοθετηθούν από τη συνέλευση των Προέδρων ήταν και η απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία σε αυτήν την φάση, αλλά φάνηκε ότι σε επόμενη γενική συνέλευση θα ψηφιστεί.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ