Απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή»
Με ιδιαίτερη έκπληξη και σκεπτικισμό «υποδέχθηκε» η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας το άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 22/11/15 για τη «συνεισφορά» στην εκπαίδευση του τέως Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρου Μισθού. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από το κλίμα τρόμου και εκφοβισμού, με το όποιο ο κ. Μισθός προσπάθησε ως «το καλό παιδί» των μνημονικών κυβερνήσεων να επιβάλει τις βέλτιστες πρακτικές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πριν από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας. Ειδικότερα:
- Επέβαλε με ιδιαίτερο ζήλο το σύνολο του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης του εκπαιδευτικού έργου, υποστηρίζοντας ανοικτά ακόμα και το Π.Δ.152/13. Ένα Π.Δ. που είχε κατακριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς μετέτρεπε το Δημόσιο Σχολείο σε μια ζούγκλα ανταγωνισμού σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.
- Η θητεία του συνοδεύτηκε από πλήθος πειθαρχικών διώξεων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της Πρόεδρου του ΣΕΠΕ Μολάων και νυν αιρετού του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας σ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου.
- Το άρθρο της εφημερίδας δεν διστάζει να ισχυριστεί ότι ο κ. Μισθός επανέφερε στα σχολεία 2000 αποσπασμένους καθηγητές, κάτι το οποίο είναι απολύτως ανακριβές καθώς:
α) Ο αριθμός προσεγγίζει τον ετήσιο αριθμό αποσπασμένων στο σύνολο της χώρας(!!!).
β) Δεν είναι στις αρμοδιότητες του εκάστοτε Περιφερειακού Δ/ντη το ζήτημα των αποσπάσεων.
γ) Ο αριθμός των αναπληρωτών μειώθηκε όχι γιατί γύρισαν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, αλλά γιατί οι μνημονιακές πολιτικές επέβαλαν καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα και αύξηση ωραρίου στους επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς.
Από την άλλη πλευρά ο συντάκτης του άρθρου «ξεχνά» να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Μισθός χωρίς να έχει περάσει από αντίστοιχη διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης την οποία πέρασαν οι υπόλοιποι σχολικοί σύμβουλοι, αποδέχθηκε την θέση του σχολικού συμβούλου αξιοποιώντας τη ρουσφετολογική διάταξη του ν.3879/10 (αρ.22, παρ.14), μια διάταξη που σήμερα έχει καταργηθεί με την παρέμβαση του εκπαιδευτικού κινήματος.
Κλείνοντας την παρέμβασή μας, καλούμε τον δημοσιογράφο-συντάκτη του άρθρου, και στα πλαίσια πάντα της ορθής δημοσιογραφικής πρακτικής , πριν γράψει για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζει , να ζητά και την άποψη της άλλης πλευράς. Αλλιώς μπορεί να κατηγορηθεί για μεροληψία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΙΚΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΒΕΡΚΟΥΝΟΣ