ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ PISA!

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ορίζει την περίοδο 8 έως 26 Απριλίου για τη διεξαγωγή πιλοτικών εξετάσεων της Διεθνούς Έρευνας PISA για την προετοιμασία των εξετάσεων PISA 2025. Τις προηγούμενες 2 χρονιές διεξήγαγαν τις συγκεκριμένες εξετάσεις σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου, βρίσκοντας απέναντί τους όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Τώρα προσπαθούν να τις διεξάγουν σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Έχουν ήδη οριστεί 43 σχολεία ,δημόσια και ιδιωτικά, που θα συμμετάσχουν καθώς και 86 αναπληρωματικά. Δεν έχει οριστεί , μέχρι τώρα, κάποιο σχολείο της Κορινθίας.

Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προωθούν και επιχειρούν να επιβάλλουν όλο το πλαίσιο της αξιολόγησης στον κλάδο, χωρίς να μπορούν να πείσουν κανέναν και σέρνοντας τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι επιδιώκουν με τις εξετάσεις τύπου PISA. Θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν για την αξιολόγηση - αποτίμηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος , την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών τους και να μεταβιβάσουν τις ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Ως Α΄ΕΛΜΕ Κορινθίας πολλές φορές έχουμε καταγγείλει αυτές τις εξετάσεις. Σε αυτή τη φάση παραθέτουμε πρόσφατη Επιστολή από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής που εκφράζει την αντίθεσή της για τον διαγωνισμό PISA:

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής
Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την PISA!

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πραγματοποίηση των πιλοτικών εξετάσεων της Διεθνούς Έρευνας PISA για την προετοιμασία των εξετάσεων PISA 2025 από τις 8 έως τις 26 Απριλίου που θα οδηγήσει στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, με γνώμονα την κατηγοριοποίηση των σχολείων, των συγχωνεύσεων και στο πιθανό κλείσιμό τους. 
Ένας τέτοιου τύπου διαγωνισμός κατηγοριοποιεί και ενθαρρύνει έναν στείρο ανταγωνισμό και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες, αφού γίνεται διαχωρισμός των μαθητών και διοχέτευση αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε σχολεία υποβαθμισμένα, με περιεχόμενο πιο προσιτό στο επίπεδό τους, στο όνομα της «θετικής διάκρισης».
Θεωρούμε υποκριτικό από πλευράς του υπουργείου να διεξάγονται διαγνωστικές εξετάσεις Pisa σε σχολεία τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν λειτουργικά εκπαιδευτικά κενά, σε σχολεία τα οποία οι οροφές καταρρέουν πάνω στα κεφάλια των παιδιών, σχολεία που λειτουργούν σχεδόν κατά το ήμισυ με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο αφήνει μαθητές εκτός των σχολών επιλογής τους επειδή δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε μαθήματα τα οποία δεν διδάσκονται.
Δε θα επιτρέψουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές. Δε θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της ΕΕ. Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας να αντισταθούμε σε αυτό.
Εδώ και τώρα απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την PISA!»



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ      ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ