ΠΡΟΣ ΟΛΜΕ-ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΖΥΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας, συμφωνώντας με το σχετικό αίτημα του  συναδέλφου για συνυπηρέτηση συζύγων εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης, σας το προωθεί, προκειμένου να το εξετάσετε προσεκτικά  και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες. 

Επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα.

ΠΡΟΣ ΕΛΜΕ
Θέμα: Αποσπάσεις 2019-2020 - Συνυπηρέτηση συζύγων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Αποσπάσεων 2019-2020 αποσπώνται κατά προτεραιότητα από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους οι ακόλουθες κατηγορίες εκπαιδευτικών:
α) Ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης.
β) Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΕΥΠ, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, των υπαλλήλων του κλάδου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
γ) Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων.
δ) Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών και σύζυγοι του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ.
ε) Είναι σύζυγοι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ .
στ) Είναι σύζυγοι ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, τακτικού νοσηλευτικού, λοιπού επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού και αντίστοιχου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΠΥΥΚΑ), που υπηρετούν σε περιοχές που εντάσσονται στη Γ' Ζώνη, και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες και προβληματικές.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι μέχρι σήμερα η νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν προβλέπει τη συνυπηρέτηση συζύγων εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα όλων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, με αποτέλεσμα στον κλάδο των εκπαιδευτικών να προηγούνται όλες οι άλλες κατηγορίες εκτός από τη συνυπηρέτηση συζύγων εκπαιδευτικών. 
Ζητούμε λοιπόν να υπάρχει η δυνατότητα σύζυγοι εκπαιδευτικών να αποσπώνται με αίτησή τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης, όπου βρίσκεται η έδρα του/της συζύγου εκπαιδευτικού ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως 10 χιλιόμετρα από τη σχολική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγος και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος σ΄ αυτή τη σχολική μονάδα. Επίσης ζητούμε να αποσπώνται οι σύζυγοι εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ του/της συζύγου κατά προτεραιότητα όλων και συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους.
Πιστεύουμε ότι η συνυπηρέτηση των συζύγων κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του θεσμού της οικογένειας, για οικονομικούς λόγους (συντήρηση 2 ή 3 σπιτιών), αλλά και για την αποφυγή ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στην ΕΛΜΕ και στο Συνέδριο των εκπροσώπων σας στην ΟΛΜΕ και θα θέλαμε ο πρόεδρος της δικής σας ΕΛΜΕ να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό και να το υποστηρίξει δυναμικά.