ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. 2015-2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

8 NOEΜΒΡΗ 2016

ΓΕΝΙΚΑ

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία, συνάδελφοι, ότι και η τωρινή μνημονιακή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει με την ίδια συνέπεια και σκληρότητα τις ίδιες πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών και της φοροεπιδρομής, που επιβάλουν ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ με στόχο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, εις βάρος των  κατ’ εξοχήν θυμάτων που είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι απλοί εργαζόμενοι. Κεκτημένα αγώνων και θυσιών του λαού μας , σταδιακά και μεθοδευμένα , χάνονται μέσα στη δίνη των μνημονίων χωρίς να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Το επικοινωνιακό μπαράζ του Κυβερνητικού επιτελείου περί «καλύτερων ημερών που έρχονται», το οποίο στηρίχτηκε για άλλη μια φορά στην διατήρηση του κοινωνικού αυτοματισμού δεν μπορεί να αποκρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε.
Στα «έργα και τις ημέρες» της Κυβέρνησης ανήκει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος και οι μηδενικές προσλήψεις (ειδικότερα σε απαραίτητες κοινωνικές δομές όπως είναι η υγεία και η παιδεία). Ανήκει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και  ο νέος αντεργατικός συνδικαλιστικός νόμος  που είναι στα σκαριά για να χτυπηθεί αμείλικτα το κίνημα των εργαζομένων.
Απουσιάζει ο ουσιαστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας κτλ., και για την ανάσχεση ,από την άλλη πλευρά, του ολοένα και αυξανόμενου κύματος μετανάστευσης των παιδιών μας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο όνομα της αποπληρωμής του χιλιοπληρωμένου δημοσίου χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης για ακόμα μια φόρα του τραπεζικού συστήματος, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, φύλου και τόπου διαμονής).
Ειδικότερα στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, είχαμε να αντιμετωπίσουμε :
  •   τα πορίσματα του περίφημου «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία». Ένας διάλογος προσχηματικός που μόνο σκοπό είχε να χειριστεί επικοινωνιακά τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις άμεσης και πλήρους εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
  •   τις παρεμβάσεις στα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου και στη λειτουργία των εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής, την κατάργηση των  επιπέδων  διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας από τα Γυμνάσια, την κατάργηση των ωρών τεχνικής υποστήριξης των ερευνητικών εργασιών από τους καθηγητές της  πληροφορικής, την εφαρμογή μετά από χρόνια της «τρίτης ανάθεσης». Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλασματικά πλεονάσματα εκπαιδευτικού προσωπικού, με στόχο να καλυφθούν τα πραγματικά και μόνιμα κενά εκπαιδευτικών, τα οποία έχουν προκύψει από την απουσία μόνιμων διορισμών και τις συνταξιοδοτήσεις. Έτσι η υπόσχεση του Υπουργείου Παιδείας για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας μετατράπηκε εκ των πραγμάτων σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών φέτος.
  •    την περίφημη απορρύθμιση- «μεταρρύθμιση» της ΤΕΕ που οδήγησε στην κατάργηση  και συγχώνευση  τομέων  και τελικά στην κατάργηση  ειδικοτήτων.
  •    την απουσία μαζικής συμμετοχής της βάσης του κλάδου  στις συνδικαλιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις σαν αποτέλεσμα της  απογοήτευσης  που επικρατεί ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους από την σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται όπου  φαίνεται να μην υπάρχει ελπίδα.
  •    την συνεχιζόμενη «άρνηση» των Β/θμιων (π.χ. ΟΛΜΕ) συνδικαλιστικών οργάνων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες τον αγωνιστικό δρόμο που πρέπει οι εργαζόμενοι να  ακολουθήσουν ώστε να ξεκινήσει η ανατροπή αυτής της κατάστασης.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Στις 18/11/2015 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του σωματείου για τη συνδικαλιστική χρονιά 2015-2016 με την εξής σύνθεση: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιάννης Τριπικέλης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νίκη Σταματοπούλου ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σπύρος Σβερκούνος ΟΡΓ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Μαργαρίτα Σταυροπούλου ΤΑΜΙΑΣ: Βασιλική Δριβάκου ΜΕΛΟΣ: Γιώργος Ζαραφέτας ΜΕΛΟΣ: Πάνος Ντούλας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του το Δ.Σ. συνεδρίαζε τακτικά κάθε δεύτερη Τρίτη. Πριν από την συνεδρίαση οι συνάδελφοι ενημερώνονταν για την Η.Δ. και είχαν το δικαίωμα να προσθέσουν θέματα τα οποία ενδεχομένως τους απασχολούσαν και φυσικά να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 τακτικά, 7 έκτακτα ΔΣ καθώς και 6 έκτακτες Γ.Σ. Μετά από κάθε ΔΣ οι συνάδελφοι μπορούσαν να ενημερωθούν από τα αντίστοιχα ενημερωτικά σημειώματα. Βγάλαμε πάνω από 100 ανακοινώσεις και ψηφίσματα για διάφορα ζητήματα και εκπροσωπήσαμε την ΕΛΜΕ μας στις ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ. Συμμετείχαμε στα καλέσματα της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στο Υπουργείο Παιδείας.  Σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία του νομού, λήφθηκαν πρωτοβουλίες ώστε να παρασχεθεί έκπτωση στις μετακινήσεις των συναδέλφων τόσο με τον προαστιακό όσο και με τα ΚΤΕΛ του νομού.  Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου και τον Σ.Ε.Π.Ε.Κ αναλάβαμε πρωτοβουλίες  για το ζήτημα των προσφύγων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δύο εθελοντικές αιμοδοσίες των μελών μας.

Αναλυτικότερα:

Στις 25/11/2015 απευθύναμε κάλεσμα για συγκέντρωση και διαλογή υλικού για τους πρόσφυγες στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Στις 23/03/2016 μαζί με τον ΣΕΠΕΚ απευθύναμε εκ νέου κάλεσμα για συγκέντρωση και διαλογή υλικού σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Κορινθίων στο κέντρο της Πόλης. Η ανταπόκριση των σχολικών μονάδων και των συναδέλφων ήταν πραγματικά συγκινητική.

Στις 07/12/2015 έγινε ενημέρωση για τον τρόπο διάθεσης των καρτών μέλους της ΕΛΜΕ.

Στις 08/01/2016 απευθύναμε κάλεσμα για επικαιροποίηση της λίστας των συνδέσμων με το ΔΣ.

Στις 15/01/2016 απευθύναμε κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στις 16/01/2016 για το ασφαλιστικό, οργανώνοντας παράλληλα τη μετακίνηση των συναδέλφων.

Στις 15/01/2016 απαντήσαμε σε άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφορικά με τον τέως Π.Δ.Ε.Π. κ. Π. Μισθό.

Στις 18/01/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σε σχέση με την αλλαγή της ύλης σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ΕΠΑΛ.

Στις 23/01/2016 εκδώσαμε τη θέση της ΕΛΜΕ για το ασφαλιστικό και για το μισθολογικό. Ακολούθησε συνδικαλιστική ενημέρωση στα σχολεία ευθύνης από τα μέλη του ΔΣ, τα οποία μοίρασαν  στους συναδέλφους το σχετικό τετρασέλιδο κείμενο με τις θέσεις μας.
Στις 27/01/2016 δώσαμε συνέντευξη τύπου μαζί με το μέλος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλο  στα τοπικά Μ.Μ.Ε  για το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Στις 4/2/2016 οργανώσαμε μαζί με τον ΣΕΠΕΚ απεργιακή κινητοποίηση στην Κόρινθο.

Στις 05/02/2016 ορίστηκε ο εκπρόσωπος της Α ΕΛΜΕ Κορινθίας στον « ΔΙΟΛΚΟ».

Στις 16/02/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των ΔΣ των Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Σωματείων για το ασφαλιστικό.

Στις 19/02/2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – συζήτηση για το ασφαλιστικό στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Στις 29/02/2016 υιοθετήσαμε ψήφισμα σχετικά με τον: «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΑΙΔΕΙΑ», στο οποίο καλούσαμε τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να μη «νομιμοποιήσουν» με την συμμετοχή τους τα πορίσματα του «Διαλόγου».

Στις 03/03/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεση του ΠΔΕ να εισηγηθεί την ίδρυση νέου ΓΕΛ στο Λέχαιο σε αντικατάσταση των Λ.Τ.

Στις 09/03/2016 ορίστηκαν οι υπεύθυνοι της Α ΕΛΜΕ στην τράπεζα αίματος.

Στις 06/04/2016 απευθύναμε κάλεσμα σε διήμερο κινητοποιήσεων με συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και σε συγκέντρωση υποστήριξης της Μεγάλης Πορείας Αγώνα κατά της Ανεργίας που οργάνωσαν ο Δήμος Πατρέων και κοινωνικοί φορείς.

Στις 13/04/2016 ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των αναπληρωτών με κεντρικό αίτημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών.

Στις 14/04/2016 ,στις 11/05/2016 και στις 06/06/2016 εκδόθηκαν ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα των εξωδιδακτικών εργασιών και των οδοιπορικών κατά την διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Στις 20/04/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σε σχέση με τους διορισμούς αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών.

Στις 21/04/2016 συμμετείχαμε μαζί με άλλα Πρωτοβάθμια Εκπαιδευτικά Σωματεία της Πελοποννήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Π.Δ.Π. αναφορικά με το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών.

Στις 15/06/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση – κάλεσμα σε σχέση με Α.Δ.Κ.Υ και στις 16/05/2016 καταθέσαμε σχετικό ερώτημα στον νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ.

Στις 17/06/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ.

Στις 21/06/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σχετικά με την τακτική (μετασυνεδριακή) Γ.Σ. των Προέδρων και απευθύναμε σχετικό ερώτημα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Στις 22/06/2016 συνδιοργανώσαμε μαζί με το 4ο ΓΕΛ το «Πανηγύρι της παράδοσης».

Στις 04/07/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σχετικά με τις εγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ. για τη σχολική χρονιά 2016-2017. καθώς και για το ζήτημα της συγχώνευσης των Τομέων.

Στις 15/07/2016 στο πλαίσιο της δράσης: « ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ» παρακολουθήσαμε την παράσταση ΑΝΤΙΓΟΝΗ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Στις 09/09/2016 απευθύναμε κάλεσμα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για προκήρυξη Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. Προέδρων μετά τις εξελίξεις στην εκπαίδευση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Στις 21/09/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σε σχέση με το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Στις 23/09/2016 έγινε συνάντηση μελών του ΔΣ με τον Π.Δ.Ε.Π. στην Τρίπολη.

Στις 26/09/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σχετικά με την ίδρυση του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου.

Στις 27/09/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση – καταγγελία στον Π.Δ.Ε. Ιονίων Νήσων κ.Γκούση  για την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης της ΕΛΜΕ Κ.Ι.

Στις 28/09/2016 απευθύναμε κάλεσμα για συμμετοχή συναδέλφων στο 11ο εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Στις 03/10/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλών, καταδικάζοντας παράλληλα τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο.

Στις 04/10/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση για επικαιροποίηση της λίστας επιβατών του
Προαστιακού.

Στις 07/10/2016 ορίστηκαν οι εκπρόσωποι της Α ΕΛΜΕ Κορινθίας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας.

Στις 25/10/2016 εκδώσαμε ανακοίνωση σε σχέση με τους Υποδιευθυντές και την σχετική εγκύκλιο Μουστάκα.

Συνάδελφοι,

Προσπαθήσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις της περασμένης συνδικαλιστικής χρονιάς. Αναμφισβήτητα, υπήρξαν λάθη και παραλείψεις,  τα οποία βαραίνουν αποκλειστικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι ήμασταν μία από τις πιο δραστήριες ΕΛΜΕ πανελλαδικά και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για ένα πιο λειτουργικό Σωματείο που θα υπερασπίζεται όχι μόνο τα μέλη του αλλά και όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο ένα καλύτερο Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο. Σε τελική ανάλυση, όμως, η δύναμη του Σωματείου είστε εσείς: όσο πιο πολύ και όσοι πιο πολλοί συμμετέχουμε στις δράσεις και στη ζωή του Σωματείου, τόσο πιο πολλά μπορούν να γίνουν