ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ « ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ » ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ


Συνάδελφοι-ισσες,

Μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας Προέδρων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης, με την προκήρυξη νέας απεργίας – αποχής από τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, το Υπουργείο Παιδείας ξαναχτυπά!

Μια μέρα μετά τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας (Μακρή – Κατσαρός) με τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, η οποία επικαλείται το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021, απειλούνται με αντικατάσταση όσα στελέχη εκπαίδευσης, Διευθυντές και Διευθύντριες σχολείων, καθώς και Προϊστάμενοι και Προϊστάμενες, δήθεν παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση.

Πραγματική ντροπή και αίσχος! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης. Όλοι οι παραπάνω συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου για απεργία – αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ, απολύτως νόμιμη, αφού έχει επαναπροκηρυχθεί με νέα αιτήματα . Αν κάποιος παρακωλύει την ομαλή λειτουργία των σχολείων με τα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά του μέτρα, είναι το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ.

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση:

  • Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας. Δεν το παζαρεύουμε, δεν το παραδίδουμε.
  • Καμία ποινή δε μπορεί να προκύψει για δημόσιο υπάλληλο που συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης του κλάδου.
  • Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως παράλειψη καθήκοντος μας γυρίζει σε αλήστου μνήμης εποχές.

Όταν ένα Υπουργείο παύει με μια εγκύκλιο εκατοντάδες Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενες/μενους χτυπώντας το δικαίωμά τους/μας στην απεργία, επιδιώκει να εγκαθιδρύσει εργασιακό και παιδαγωγικό μεσαίωνα!

Οι στιγμές είναι ιστορικές για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να απαντήσει στις προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. Τώρα είναι η στιγμή να απαντήσει στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του και δυναμώνοντας τη συμμετοχή στην απεργία –αποχή.

ΤΩΡΑ, αποφασιστικά, να αναδείξουμε ως μέγιστο το ζήτημα των διώξεων και της αμφισβήτησης του απεργιακού δικαιώματος! Το ζήτημα των διώξεων - παύσεων - αντικαταστάσεων σε απεργούς ξεπερνά τα όρια της εκπαίδευσης και αποτελεί αιτία πολέμου για όλο το εργατικό κίνημα!

Διαμηνύουμε στα Στελέχη Εκπαίδευσης ( Διευθυντές Εκπαίδευσης που ορίζονται να εκδώσουν πράξη παύσης – τα Συμβούλια Επιλογής & τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ ότι οι συνάδελφοι είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα! Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό μέσο σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν έστω και στο ελάχιστο απεργούς συναδέλφισσες /ους. Κανένας /καμία να μη δεχθεί να αντικαταστήσει συναδέλφους /ισσες , Διευθυντές/ντριες , Προϊστάμενες/μένους που στοχοποιούνται. Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά!

Η υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος είναι υπόθεση όλων και καλούμε να πάρουν όλοι θέση, Κόμματα, Σωματεία, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ), Γονεϊκοί Φορείς, η Πανεπιστημιακή κοινότητα και όλο το Εργατικό Κίνημα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μαχητικά και μαζικά να το υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα (συντονισμός σωματείων, - κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις και στα Συμβούλια Επιλογής, επερωτήσεις στη Βουλή - υπογραφές - ψηφίσματα από τα συνδικάτα των εργαζομένων, συλλόγους γονέων).


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ & ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ      ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ