ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ Α2 ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίες εδώ και τρεις εβδομάδες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί! Έχει ήδη απορριφθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα! Δείχνουν την αποφασιστικότητα ΟΛΩΝ να συνεχίσουμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών.

Συναδέλφισσες/οι,

Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί, όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα, την αξιολόγηση στο ευρύτερο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και της υποταγής των εκπαιδευτικών. Έτσι, στις 17-1-2024 εκδόθηκε εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης στο πεδίο Α2 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς από Διευθυντές ή Προϊσταμένους των σχολείων. Κυβέρνηση και υπουργείο επαναλαμβάνουν τις γνωστές απειλές προς τους εκπαιδευτικούς, καθώς η αντίσταση στην αξιολόγηση είναι ισχυρή και τα σχέδιά τους δεν προχωρούν.

Για ακόμα μια φορά τονίζουμε ότι η απεργία - αποχή είναι μια κανονική μορφή πάλης πλήρως κατοχυρωμένη. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ την έχουν προκηρύξει με βάση όλες τις τυπικές διαδικασίες (κατάθεση εξώδικου κτλ). Επίσης, μας καλύπτει πλήρως και η στάση εργασίας από τις παρακολουθήσεις του μαθήματος, η οποία ως μορφή απεργιακής κινητοποίησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η συμμετοχή στις συλλογικές αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, η συμμετοχή στην απεργία – αποχή και στις στάσεις εργασίας δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα ούτε να οδηγήσει σε επιβολή ποινών. Αυτό είναι σαφές!

Εμείς οφείλουμε ενωμένοι να συνεχίσουμε τον ανυποχώρητο αγώνα για την ακύρωση της αξιολόγησης, να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να απαιτούμε άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων και να διαφυλάουμε τα δικαιώματά μας και τη δημοκρατία στους Συλλόγους Διδασκόντων.

Γι΄ αυτό καλούμε:

  • Τις/τους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή (ΑΑ) και να αξιοποιήσουν τις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες. Όσες/οι δεν έχουν υπογράψει τη δήλωση συμμετοχής στην ΑΑ να το πράξουν άμεσα.
  • Τις/τους διευθύντριες/ντές των σχολείων να συμμετέχουν καθολικά στην ΑΑ από κάθε διαδικασία ατομικής αξιολόγησης που έχουν κηρύξει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και η οποία απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ τους/τις εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από χρόνια υπηρεσίας ή θέση στην ιεραρχία της εκπαίδευσης. Οι διευθυντές/ντριες καλούνται από το ΥΠΑΙΘΑ να αναλάβουν τον ρόλο του αξιολογητή των συναδέλφων/ισσών τους και να βρεθούν απέναντί τους. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι διευθύντριες/ντές έχουν τη δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής τους στην ΑΑ και της ακύρωσης στην πράξη αυτού του αντιεκπαιδευτικού σχεδίου.
  • Όλες/ους τις/τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε, με σθένος, το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, την ισότητα και τη δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων και να συνταχθούμε χωρίς περιστροφές στον αγώνα που δίνει όλος ο κλάδος, καθηγητές – δάσκαλοι - νηπιαγωγοί! Το διακύβευμα είναι ύψιστης σημασίας και αφορά αφενός στο δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά και αφετέρου στον κοινωνικό και παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ       ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ