Το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας προσυπογράφει την επισυναπτόμενη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.) σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα του κλάδου ΠΕ78 και της αναγκαιότητας των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών σε κάθε τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στηρίζει τη δίκαιη διεκδίκησή τους και δεσμεύεται να προωθήσει το αίτημά τους, μέσω των αντιπροσώπων της, στο επερχόμενο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Ε.Κ.Ε.
'' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.)
peekepe78@gmail.com
Αθήνα, 29.05.2022
Αρ. Πρωτ.: 13
Θέμα: Συνέχιση σοβαρότατου προβλήματος κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών). Αναγκαιότητα μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών σε κάθε τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αξιότιμα μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ,
Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τις ουσιαστικές προσπάθειες σας και την έμπρακτη στήριξη στον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημόνων (ΠΕ78) μετά την κατάργηση σχεδόν του συνόλου των μαθημάτων μας από το Λύκειο και τις πολλαπλές επιπτώσεις που αυτή επέφερε τόσο στο γνωστικό μας αντικείμενο όσο και στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων συναδέλφων. Με λύπη μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει εντονότερα πλέον και πως δεν έχουμε καμία ενημέρωση για εύρεση πιθανής λύσης που θα άρει αυτή την αδικία για την Παιδεία, τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78, μόνιμους, αναπληρωτές και όσους υπέβαλαν τα απαραίτητα προς διορισμό δικαιολογητικά.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ραγδαίοι μετασχηματισμοί τελούνται στην κοινωνία και εμφανή είναι αρκετά κοινωνικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, με πρωτευούσης σημασίας την εκπαίδευση των μαθητών μας, προσανατολισμένη στον εντοπισμό, καταγραφή και κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων, στη δημιουργία κριτικής σκέψης, στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, ενσυναίσθησης, ώστε να μπορέσουν να βρουν λύσεις, να κατακτήσουν τη γνώση και να προσφέρουν τόσο στον εαυτό τους, τις κοινωνικές ομάδες που μετάσχουν και στην ευρύτερη κοινωνία.
Από πλευράς μας, έχουμε ενημερώσει πλήρως το Υπουργείο για τα όσα σοβαρά βάλλονται από την αφαίρεση σχεδόν όλου του γνωστικού αντικειμένου των Κοινωνικών Επιστημών, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Κοινωνικών Επιστημών καθώς και όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και για την αναγκαιότητα ύπαρξης των μαθημάτων μας.
Με το Ν.4692/2020 “Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις” και με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα χωρίς καμία αιτιολόγηση, ενώ έχει επανειλημμένως ζητηθεί η αιτιολογική έκθεση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ τα κάτωθι μαθήματα :
-Κοινωνιολογία, μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο (Γ Λυκείου). Η Κοινωνιολογία καταργείται και ως μάθημα γενικής παιδείας, ενώ υπήρχε στο δημόσιο σχολείο για 39 έτη!
-Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Β Λυκείου)
-Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία (Β Λυκείου)
-Μείωση Πολιτικής Παιδείας (Α Λυκείου) κατά μία ώρα την εβδομάδα και αφαίρεσή της από τα ενδοσχολικά εξεταζόμενα μαθήματα
Αφαίρεση του λεκτικού “Κοινωνικών” από το επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Συνεπώς δεν πρόκειται μόνο για το μάθημα της Κοινωνιολογίας, όπως συχνά αναφέρεται αλλά όλου του γνωστικού αντικειμένου Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και συγκεκριμένα τριών και πλέον μαθημάτων σε όλες τις Λυκειακές τάξεις, 14 ωρών εβδομαδιαίως.
Παράλληλα, τα μαθήματα αποτελούν προαπαιτούμενο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, που αγγίζουν το 70%και πλέον της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών, που μέχρι πρότινος ήταν και ‘Κοινωνικών”. Βάλλεται το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και το κύρος των σχολών τους. Τη στιγμή που η κοινωνία μας παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο, την πανδημία, την τέλεση πρωτοφανών και βαρύτατων εγκλημάτων αφαιρείται σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών, μέρος των οποίων είναι οι Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες, διδάσκοντας την ορθή λειτουργία του Πολιτεύματος, τα δικαιώματα του ανθρώπου και την καταγραφή τους στο Σύνταγμα.
Στα ανωτέρω, προστίθεται και το εργασιακό μέλλον 4000 χιλιάδων εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημόνων δημοσίου και ιδιωτικού. Μόνιμοι εκπαιδευτικοί μένουν χωρίς εργασιακό ωράριο, υπεράριθμοι στις ΔΔΕ και αναπληρωτές που επί χρόνια στελέχωναν τη δημόσια εκπαίδευση άνεργοι ή στερούμενοι διορισμό. Ξεριζώνεται η διδασκαλία των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο, ενός από τους τέσσερις βασικούς κορμούς των θεωριών διδασκαλίας παγκοσμίως. Μάλιστα παρενέβησαν ηχηρές φωνές του εξωτερικού, καθώς η αφαίρεση τους προκάλεσε την παρέμβαση διεθνών φορέων, όπως της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας και του Τμήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Ενώσεως Κοινωνιολόγων, όπου καλούν το Υπουργείο να επαναφέρει τα μαθήματα μας.
Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, το πρόβλημα παραμένει και μεγεθύνεται. Ελπίζουμε πως κατανοώντας τη σοβαρότητα του, όπως άλλωστε πάντα κάνατε, θα σταθείτε για ακόμη μία φορά στο πλευρό των Κοινωνικών Επιστημόνων (Κλάδου ΠΕ78), θέτοντας το ως ένα εκ των βασικών αιτημάτων στις διεκδικήσεις σας καθώς αυτά που ζητάμε είναι δίκαια και αυτονόητα αιτήματα που χρήζουν άμεσης λύσεως. Έχουμε ταυτόχρονα ενημερώσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο όλο αυτό το διάστημα εμπράκτως μας στηρίζει. Οι Κοινωνικές Επιστήμες άλλωστε αποτελούν αναφαίρετο και πρωταρχικό κομμάτι της Παιδείας μας. Σας ευχαριστούμε θερμά για τον διαρκή αγώνα σας και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, καθώς και για τον συντονισμό των δράσεων μας.
Με εκτίμηση,
τα μέλη του ΔΣ της Π.Ε.Ε.Κ.Ε.''
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ