ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 78 -ΠΡΟΣ ΟΛΜΕ

                                  ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 78

Σας μεταφέρουμε αίτημα και ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον κλάδο Κοινωνικών Επιστημών ΠΕ 78 (πρώην ΠΕ10) και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2γ του άρθρου 39 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α/4-9-09), οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  μπορούν να εντάσσονται και στον κλάδο Κοινωνικών Επιστημών ΠΕ78 (πρώην ΠΕ10). Ο νόμος δεν ορίζει με σαφήνεια  ποια από τις 2 κατευθύνσεις του τμηματος ("Εκπαίδευση Ατόμων  με Ειδικές Ανάγκες" και "Συνεχής Εκπαίδευση") οδηγεί στην ένταξη στον κλάδο ΠΕ78. Μέχρι πρόσφατα αυτό δεν δημιουργούσε πρόβλημα στις αιτήσεις αναπληρωτών,  με δεδομένο ότι η προϋπηρεσία δεν μεταφέρονταν από κλάδο σε κλάδο κι έτσι ένας απόφοιτος του τμήματος  που εργαζόταν ως ΠΕ71 δεν μπορούσε να κάνει χρήση της προϋπηρεσίας του στον πίνακα ΠΕ78. Πλέον όμως, εφόσον  ο νόμος 4589/2019 επιτρέπει την μεταφορά προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο, ολόκληρος ο υφιστάμενος κλάδος των ΠΕ78 οδηγείται σε εξοστρακισμό από οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης - γενική η ειδική- δεδομένου του πλήθους των αποφοίτων ΠΕ71 του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και των μορίων προϋπηρεσίας που διαθέτουν. 
Προκύπτουν δε τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Στην πρόσφατη εγκύκλιο κατάταξης εκπαιδευτικών ΕΑΕ (3ΕΑ/2019) , δεν αναφέρεται με σαφήνεια πουθενά αν το σχετικό τμήμα δίνει πτυχίο παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Όμως, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο: "για όσους τίτλους εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ78, απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ η πτυχίο που να αντικαθιστά αυτό της ΑΣΠΑΙΤΕ”.
2. Αν ισχύουν τα παραπάνω, ο απόφοιτος δάσκαλος ΠΕ71 του εν λόγω τμήματος,  θα διδάσκει πανελλαδικώς  εξεταζόμενο μάθημα όπως η Κοινωνιολογία Γ' λυκείου και άλλα μαθήματα όπως Οικονομικά ή Δίκαιο;
3. Μελετώντας τον πρόσφατο οδηγό σπουδών του εν λόγω τμήματος, προκύπτει ότι το μόνο διδασκόμενο μάθημα άμεσα σχετικό  με τις κοινωνικές επιστήμες, είναι αυτό της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης το οποίο μάλιστα διδάσκεται μόνο στο Α' εξάμηνο!!!!Πως είναι δυνατόν να εντάσσεται λοιπόν ο απόφοιτος ΠΕ71 δάσκαλος ΕΑ στον κλάδο Κοινωνικών Επιστημών; 
4. Αν οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θεωρούνται ότι εκτός από ΠΕ71 (ή ΠΕ72) είναι και ΠΕ78, τότε γιατί και οι λοιποί εντασσόμενοι στον κλάδο ΠΕ78 δεν θεωρούνται αντίστοιχα και ΠΕ71 (ή ΠΕ72);
5. Τέλος, εγείρεται ένα σοβαρότατο ζήτημα: Πως ένα τμήμα - πτυχίο  δίνει δύο διαφορετικούς κωδικούς-λεκτικά, κλάδους και ειδικότητες του διδακτικού προσωπικού;
Καλούμε λοιπόν το υπουργείο να τοποθετηθεί επί των προαναφερθέντων ερωτημάτων, καθώς δημιουργείται ανισότητα και ζήτημα ισονομίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς του ενιαίου κλάδου ΠΕ78. Τίθεται επιτακτική  η ανάγκη παροχής διευκρινίσεων επί των σχετικών διατάξεων αλλά και  της εγκυκλίου 3ΕΑ/2009 για το αν τελικά επιτρέπεται η όχι στους ΠΕ71 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να υποβάλλουν αίτηση ΚΑΙ ως ΠΕ78. Εφόσον το υπουργείο αποφανθεί ότι επιτρέπεται τούτο, τότε αιτούμαστε όπως:
Α. Εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος ότι η προϋπηρεσία δεν μπορεί να μεταφέρεται μεταξύ διαφορετικών βαθμίδων όταν πρόκειται για διαφορετικούς κλάδους ή εναλλακτικά ότι δεν μπορεί να προσμετράται σε δύο κλάδους όταν αυτοί αφορούν το ίδιο πτυχίο.
Β. Αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα στη βάση της πραγματικής ανάγκης, αλλά και του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν στους πίνακες ΠΕ78 - και μάλιστα μετά από 10 χρόνια που είχαν το δικαίωμα προς τούτο - εκπαιδευτικοί με μοναδικό γνώμωνα το στενό προσωπικό συμφέρον και χωρίς να έχουν προηγούμενη διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο των ΠΕ78 απολαμβάνοντας μοριοδότηση για εμπειρία που δεν έχουν στον κλάδο αυτό.
Θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ζήτημα αυτό καθώς σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον δεν θα είναι δυνατό να διοριστούμε στον κλάδο για τον οποίο σπουδάσαμε, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προσφύγουμε εντός 60 ημερών από την έκδοση διοικητικής πράξης που θα θέσει σε εφαρμογή τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου 3794/2009 σε ένδικα μέσα. Σημειώνουμε ότι η διάταξη αυτή του νόμου 3794/2009 ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ ειδικά όσον αφορά τους ΠΕ71.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ  ΚΑΝΕΛΛΟΥ                             ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ