100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ TH ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

          19 Μαΐου 2019: Ημέρα Μνήμης -100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Ποντίων, το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Πρόκειται για τη μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1916 – 1923 οπότε και θανατώθηκαν περισσότεροι από 353.000 άνθρωποι, γεγονός που εξυπηρετούσε μια συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα, αυτή της εκκαθάρισης της Μ. Ασίας από το ελληνικό στοιχείο.
Αυτή η μεθοδευμένη εξόντωση των Ποντίων πλήττει  την παγκόσμια συνείδηση και την παγκόσμια ηθική και αντίκειται  στο  ιερό δικαίωμα της ελευθερίας  του ανθρώπου και στις πανανθρώπινες αξίες. Οδήγησε στον αναγκαστικό εκπατρισμό, στις διώξεις και στο θάνατο ανθρώπων που, αν και ήταν αυτόχθονες από τα πανάρχαια χρόνια στη γη που κατοικούσαν και πάνω στην οποία τα δικαιώματά τους ήταν αναπαλλοτρίωτα και απαράγραπτα, εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και σφαγιάστηκαν. 
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού. Έναν αιώνα μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή, καθώς και η Ποντιακή ψυχή. Σήμερα, που ο πόλεμος μαίνεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, που το προσφυγικό δράμα κορυφώνεται, που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και που διαπιστώνεται καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε βάρος εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, η ημέρα μνήμης των Ποντίων πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο και να τονώσει την ανθρωπιά και τις ηθικές  αξίες μας.
Καταγγέλλουμε την αδικία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου  σαν μία προσβολή δίχως προηγούμενο κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να θεσμοθετήσει την ημέρα αυτή ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων που θα συνοδεύεται από εκδηλώσεις και δράσεις στα σχολεία όλης της χώρας, που να προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο πάνω στα δεινά που φέρνουν ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ                   ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ