ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

   Οι πρόσφατα ψηφισμένες από τη Βουλή αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Τεχνική Εκπαίδευση είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις που επιβάλλονται από κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ αλλά και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις αποσκοπούν στη μείωση του κόστους, στον περιορισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητώνστη συρρίκνωση του Δημοσίου Σχολείου και στη περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα: 
1) Καταργούνται ή συγχωνεύονται  τομείς και ειδικότητες. Στην Α’ και στη Β’ τάξη  μειώνονται οι ώρες δραματικά. Ειδικά για τη Β’ τάξη η μείωση σε ορισμένες  περιπτώσεις προσεγγίζει το 50%. Στη πράξη αυτό θα οδηγήσει σε νέο γύρο κλεισίματος σχολείων, κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, υποχρεωτική μεταφορά μαθητών και σε νέες υπεραριθμίες εκπαιδευτικών.
2) Επιβάλλεται το 4ο έτος της μαθητείας, που θα είναι μόνο κατ' όνομα προαιρετική καθώς μόνο έτσι οι μαθητές θα εξασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα επιπέδου 5 εντός τυπικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά θεσμοθετείται επίσημα η εργασία με αμοιβές μόλις στο 75% του νόμιμου ημερομισθίου ως δώρο στην «επιχειρηματικότητα» και στη καπιταλιστική ανάπτυξη. Πρακτικά δημιουργείται ένας εφεδρικός στρατός υποαμειβόμενων εργαζομένων με στόχο την ανακύκλωση - αναμόχλευση της ανεργίας και τη συμπίεση ακόμα περισσότερο των μισθών. Καταστρατηγείται με αυτό τον τρόπο η συνταγματική πρόβλεψη για «Ίση αμοιβή για ίση εργασία».
3) Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες να αναλάβουν τον τομέα της πιστοποίησης των σπουδών, μέσω της ανάληψης υπεργολαβιών, παραχωρώντας  ένα σημαντικό κομμάτι του Δημοσίου τομέα στο Κεφάλαιο.
Απαιτούμε:
1. Διατήρηση των ειδικοτήτων. Αναβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά. «Από το σχολείο κανένας δεν περισσεύει
2. Πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζομένους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
3.  Στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.



           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


             ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΙΚΕΛΗΣ                                                              ΣΠΥΡΟΣ ΣΒΕΡΚΟΥΝΟΣ