ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. 2014-2015



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

30 ΟΚΤΩΒΡΗ 2015


ΓΕΝΙΚΑ

Σε μια εποχή έντονης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον βομβαρδισμό της Συρίας από οχτώ χώρες και με τα εκατομμύρια των προσφύγων να ξεριζώνονται από την πατρίδα τους αναζητώντας ασφάλεια στην Δύση, η νέα κυβέρνηση της χώρας ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ βυθίζει την πλειοψηφία του λαού μας στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Με την εφαρμογή και του 3ου αντιλαϊκού μνημονίου ξαναχαρίζουν δισεκατομμύρια και δημόσιο πλούτο στους δανειστές, στις τράπεζες και στους βιομήχανους. Σαρώνουν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Λεηλατούν μέσω της φορολογίας τα λαϊκά εισοδήματα. Ξεπουλούν την δημόσια περιουσία. Συντρίβουν την φτωχή και μεσαία αγροτιά. Καταβαραθρώνουν μισθούς και συντάξεις. Καταστρέφουν τα δημόσια αγαθά της υγείας και παιδείας.

Στην εκπαίδευση η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τις αναδιαρθρώσεις ΕΕ- ΟΟΣΑ με την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ που μεταξύ άλλων προβλέπει: Μείωση του κόστους και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα – μόνιμη κινητικότητα. Αξιολόγηση όλων των παραγόντων, σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα , μισθούς και προτροπή για εθελοντική εργασία. Μαθητεία, δηλαδή τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης. Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι κιόλας εδώ! Νοέμβρης με χιλιάδες κενά, μηδενικούς μόνιμους διορισμούς. Η ομηρία – ταλαιπωρία των συναδέλφων αναπληρωτών συνεχίζεται, χωρίς δεσμεύσεις για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Προχωρούν σε νέες αυθαίρετες αναθέσεις μαθημάτων, αύξηση αριθμού μαθητών/τμήμα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων προσανατολισμού και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, προκειμένου να κουκουλωθεί το πρόβλημα. Μείωση κατά 10% των χρημάτων των σχολικών επιτροπών, με την 3η δόση να μην έχει δοθεί από τις αρχές καλοκαιριού και την καθαριότητα των σχολείων στον αέρα, με απλήρωτους και χωρίς συμβάσεις εργαζόμενους. Εκρηκτικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση με άρνηση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων, απουσία αρκετών βιβλίων και καθορισμού ύλης, μη ουσιαστική υποστήριξη λειτουργίας τομέων, ειδικοτήτων, προβλήματα εγγραφών μαθητών και δικαιώματος να συμμετέχουν σε πανελλαδικές κλπ. Η χρονιά ξεκίνησε με ένα μπαράζ δικών απέναντι σε αγωνιστές, ιδιαίτερα αυτών των αγώνων με μαχητικές μορφές από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων που νίκησαν (ΕΛΜΕ Σάμου, Διοικητικοί ΑΕΙ κλπ).
Το εκπαιδευτικό – συνδικαλιστικό κίνημα με τους ανυποχώρητους αγώνες του κατάφερε να επιβάλει την επανασύσταση των ειδικοτήτων της ΤΕΕ, την επαναφορά των διαθεσίμων συναδέλφων, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και φυσικά με την «ΑΠΕΡΓΙΑ –ΑΠΟΧΗ» την κατάργηση του Π.Δ. 152/13 για την αξιολόγηση. Στο Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας, οργανώσαμε τη συμμετοχή του κλάδου στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταφέραμε παρά τις διαφορές μας, να συντονίσουμε τις δράσεις μας στον κοινό σκοπό της υπεράσπισης του Δημοσίου Σχολείου ενάντια στις νεοφιλελεύθερες – ταξικές πολιτικές.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Στις 18/11/2014 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του σωματείου για την συνδικαλιστική χρονιά 2014-2015 με την εξής σύνθεση: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σπύρος Σβερκούνος ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κωνσταντίνα Πίστα ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δημήτρης Μυρικνόπουλος ΟΡΓ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πάνος Ντούλας ΤΑΜΙΑΣ: Γιάννης Τριπικέλης ΜΕΛΟΣ: Γιώργος Ζαραφέτας ΜΕΛΟΣ: Μαργαρίτα Σταυροπούλου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. οι συνελεύσεις του, γίνονταν τακτικά κάθε δεύτερη Τρίτη και ήταν ανοιχτές σε όλους τους συναδέλφους που ήθελαν να συμμετέχουν. Για το λόγο αυτό, πριν από κάθε συνεδρίαση ενημερώνονταν οι συνάδελφοι για την ημερήσια διάταξη που ανακοινωνόταν νωρίτερα και είχαν το δικαίωμα να προσθέσουν θέματα τα οποία ενδεχομένως τους απασχολούσαν. Βγάλαμε πάνω από 100 ανακοινώσεις και ψηφίσματα για διάφορα ζητήματα και πραγματοποιήσαμε 2 Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις με συμμετοχή μας στη ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ κάθε φορά.
Σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία του νομού, τόσο κατά τη σχολική χρονιά 2014 - 2015, όσο και την τρέχουσα χρονιά 2015-2016, λήφθηκαν πρωτοβουλίες ώστε να παρασχεθεί έκπτωση στις μετακινήσεις των συναδέλφων τόσο με τον προαστιακό όσο και με τα ΚΤΕΛ του νομού.
Στην ίδια κατεύθυνση, υπήρξε αίτημα προς τον εμπορικό σύλλογο Κορίνθου, για την παροχή έκπτωσης στους συναδέλφους με την επίδειξη της κάρτας μέλους της ΟΛΜΕ.
Υιοθετήθηκε το δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ για την απεργία στις 27/11/2014 και οργανώθηκε η συμμετοχή των συναδέλφων της Α' ΕΛΜΕ σε αυτήν.
Προωθήθηκε το κείμενο των διευθυντών σχολείων του νομού για την αξιολόγηση, το οποίο συντέλεσε και στην πρόοδο της συζήτησης για το "Τι σχολείο θέλουμε;" που ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει η ΕΛΜΕ μας. Στο πλαίσιο της δράσης για το "Τι σχολείο θέλουμε;" δημιουργήθηκε σχετικό forum στο blog του σωματείου.
Στο θέμα της αξιολόγησης, στηρίξαμε την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ, βγάλαμε ανακοίνωση με τα πρακτικά μέτρα για την ακύρωση της στις 16/12/2014.Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, καθώς με τους αγώνες μας καταφέραμε να ακυρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο ( Π.Δ. 152/13) που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση.
Στις δύσκολες μέρες που όλοι περνάμε, η ΕΛΜΕ αποφάσισε την οικονομική στήριξη οικογενειών και συναδέλφων. Προώθησε τα αιτήματα με διακριτικότητα στα σχολεία και η ανταπόκριση όλων ήταν συγκινητική. Το ίδιο συνέβη σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Κορίνθου και τον Σ.Ε.Π.Ε.Κ στο θέμα των προσφύγων. Διοργανώθηκε συνάντηση ενημέρωσης, δημιουργήθηκαν κείμενα ώστε όσα σχολεία θελήσουν να προτείνουν τη δράση συγκέντρωσης υλικών και στους μαθητές τους. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2014 πήραμε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε υλικό (σχολικά είδη καθώς και είδη υγιεινής) για το σχολείο των φυλακών.
Δυστυχώς, όπως κάθε χρόνο, χρειάστηκε η παρέμβαση του σωματείου για το ζήτημα των κενών στα σχολεία. Οργανώσαμε μαζί με τα άλλα Πρωτοβάθμια Εκπαιδευτικά Σωματεία παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση στην Τρίπολη με τον Π.Δ.Π.κ.Δ.Ε.Π. Πάγια θέση μας είναι πως πρέπει να γίνουν άμεσα διορισμοί συναδέλφων. Τα τελευταία χρόνια πάρα τις διαβεβαιώσεις του εκάστοτε υπουργού, κάθε σχολική χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά. Ενδεικτικό είναι ότι στις 12/12/2014, χρειάστηκε να βγάλουμε εκ νέου ανακοίνωση για τα κενά (κυρίως σε μουσικά και ειδικά σχολεία, είναι η αλήθεια, αλλά και για μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ που έμεναν ακάλυπτα).
Σε ζητήματα που προέκυψαν σε συλλόγους σχολείων η θέση της Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας, όπως αυτή εκφράστηκε από την ανακοίνωση της στις 9/1/2015 είναι ότι αυτά θα πρέπει να επιλύονται, από τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, με δημοκρατικό διάλογο και πνεύμα αλληλοκατανόησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαφυλάσσεται το ήρεμο-συνεργατικό κλίμα στο σχολείο, ως βασική προϋπόθεση για το βέλτιστο παιδαγωγικό αποτέλεσμα.
Στις 15/1/2015 αποφασίστηκε η αγορά του λογισμικού "ΕΠΑΦΟΣ" για την υποστήριξη του νομικού τμήματος της ΕΛΜΕ καθώς και για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων.
Στις 2/2/2015 βγήκε ανακοίνωση για την παράλληλη στήριξη, που δυστυχώς το Υπουργείο συνεχίζει να θεωρεί φτωχό συγγενή, σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 21, παρ. 6) : «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».
Στα πλαίσια του "ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ", στις 21 Μαρτίου οι συνάδελφοι που δήλωσαν συμμετοχή παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Μου λες αλήθεια;" στην Αθήνα, επιβαρυνόμενοι μόνο το μισό του εισιτηρίου. Επίσης στις 17/4, εξασφαλίσαμε 50 θέσεις με μειωμένο εισιτήριο στην παράσταση «Ο Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» και στις 29/6 εξασφαλίσαμε 20 θέσεις με μειωμένο εισιτήριο στην παράσταση «Ο Φονιάς» του Μ.Ευθυμιάδη από το θέατρο Περιγιαλίου.
Στις 11/3/2015 και στις 20/10/2015 πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση με αφορμή την κάλεσμα της ΟΛΜΕ για Γ.Σ. των προέδρων στις 14/3/2015 και 24/10/2015 αντίστοιχα, ώστε να εκτιμηθεί η πολιτική κατάσταση και να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου.
Από το Μάρτιο του 2015, έχουν γίνει κινήσεις, συζητήσεις και προτάσεις προς το δήμο Κορινθίων ώστε ο χώρος του Κέντρου Νέων να παραχωρηθεί στα εκπαιδευτικά σωματεία του νομού. Η ΕΛΜΕ μας συνδιοργάνωσε και συμμετείχε στο πανηγύρι της παράδοσης που διοργανώθηκε το καλοκαίρι στο 4ο Λύκειο Κορίνθου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος και για άλλη μια φορά ζητήσαμε από τις τοπικές αρχές να επανεξεταστεί το ζήτημα της παραχώρησης του κέντρου Νέων για αξιοποίηση από τα εκπαιδευτικά σωματεία του νομού.
Στην έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ στις 22/3/2015 αποφασίστηκε η συνεχής ροή και ανάρτηση των ανακοινώσεων στο ιστολόγιο του σωματείου.
Την 1η Απριλίου 2015 και την 7η Οκτωβρίου 2015, μαζί με τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διοργανώσαμε εθελοντική αιμοδοσία. Η ΕΛΜΕ μας διατηρεί τράπεζα αίματος και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στις δύσκολες στιγμές των συναδέλφων καθώς και συγγενικών και φιλικών τους προσώπων δίνει το παρών. Σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν πολύ μεγάλη, συγκεντρώθηκαν πάνω από 85 φιάλες αίμα.
Την Πέμπτη 2 Απρίλη 2015 στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου η Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας διοργάνωσαν εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή με ομιλητές τους Αγγελή Αντωνόπουλο (Υπεύθυνος ΚΕΔΔΥ Κορινθίας), Παύλο Χαραμή (Πρόεδρος ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ) και Θανάση Τσιριγώτη (συνταξιούχος εκπαιδευτικός σε σχολείο Ε.Α., πρώην μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ).
Στις 5/5 πραγματοποιήθηκε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Υπήρξε επίσης ψήφισμα για την αποτροπή τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πολυκατοικία που βρίσκεται πολύ κοντά σε σχολεία. Η ΕΛΜΕ πήρε την πρωτοβουλία, συνέλεξε υπογραφές που μαζί με άλλους φορείς κατατέθηκαν στο δήμο με σκοπό την αποτροπή της εγκατάστασης.
Το σωματείο μας το Μάιο του 2015 προχώρησε στην καταχώρηση του στο μητρώο Ν.Π. δημοσίου δικαίου της ΔΟΥ Κορίνθου και στην έκδοση ΑΦΜ
Υπήρξε αντίδραση από την ΕΛΜΕ για τα κενά και τα πλεονάσματα και τον τρόπο που ζητήθηκε να υπολογιστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς και κάλεσμα προς τους αιρετούς να καταψηφίσουν στο ΠΥΣΔΕ τα πρακτικά.
Με βάση και την απόφαση της ΓΣ του Νοέμβρη 2014, επανήλθαμε στο θέμα των επιτηρήσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις και ζητήσαμε: να μην επιβαρύνονται οι διορθωτές με καθήκοντα επιτηρήσεων και εξετάσεων των φυσικώς αδυνάτων. Στις επιτηρήσεις να ορίζονται όλοι ώστε να αναλογούν λιγότερες επιτηρήσεις στον καθένα. Να γίνεται εναλλαγή των μελών των ΛΕΕ, σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από το φετινό. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του Δ.Σ. με τον ΔΙ.Δ.Ε. Κορινθίας.
Στις 13 Οκτωβρίου 2015 προκηρύχτηκε στάση εργασίας προκειμένου οι συνάδελφοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έγινε στην είσοδο του εργοστασίου της Φούλγκορ με αφορμή το θάνατο εργάτη στο εν λόγω εργοστάσιο, λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας.
Στις 22 Οκτωβρίου 2015 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ Κορινθίας αποστέλλοντας χαιρετισμό στην συγκέντρωση στα Περιβολάκια.
Υπήρξε παρέμβαση του σωματείου μας όσον αφορά την εκλογή των υποδιευθυντών και επανάληψη της θέσης μας για τον αριθμό των υποδιευθυντών καθώς και την ανάγκη ύπαρξης γραμματέα σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών.

Συνάδελφοι,


Προσπαθήσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις της περασμένης συνδικαλιστικής χρονιάς. Αναμφισβήτητα, υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, τα οποία βαραίνουν αποκλειστικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι ήμασταν μία από τις πιο δραστήριες ΕΛΜΕ πανελλαδικά και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για ένα πιο λειτουργικό Σωματείο που θα υπερασπίζεται όχι μόνο τα μέλη του αλλά και όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο ένα καλύτερο Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο. Σε τελική ανάλυση, όμως, η δύναμη του Σωματείου είστε εσείς: όσο πιο πολύ και όσοι πιο πολλοί συμμετέχουμε στις δράσεις και στη ζωή του Σωματείου, τόσο πιο πολλά μπορούν να γίνουν.