ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ

               ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 40  ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
                   
 Το Δ.Σ της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας σε σχέση με  τις αλλαγές που προωθούνται στον ιδρυτικό νόμο των μουσικών σχολείων  με το σχέδιο νόμου «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ,  και συγκεκριμένα  με το άρθρο 40, με το οποίο  εισάγονται διατάξεις που αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, υιοθετεί  το σχετικό Ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου  και αποφασίζει :

Καλεί τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει ΑΜΕΣΑ αυτές  τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την εκπαιδευτική και διοικητική φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων.
Προωθεί το σχετικό  Ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου  στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. στις 1 /11/2018 στην Αθήνα.
                                  

Υ.Γ.:  Επισυνάπτεται το Ψήφισμα των Καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου  

                                          ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΚΟΡΙΝΘΟΥ

                                                              ΨΗΦΙΣΜΑ
Υπό τον τίτλο «Διατάξεις για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία» δημοσιεύτηκαν στις 5-11-2018, σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Μεταξύ αυτών, στο άρθρο 40, εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. 
Για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας συνήλθε ο σύλλογος εκπαιδευτικών , σήμερα 26/11/2018. 
Μετά από εκτενή και αναλυτική ενημέρωση κα συζήτηση ομόφωνα διαπιστώθηκαν τα εξής:
α) Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές αλλάζει ο εκπαιδευτικός και επαγγελματικός χαρακτήρας των μουσικών σχολείων της χώρας, διότι μετατρέπεται 
«η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής η επαγγελματικής έκφρασης» (ισχύων νόμος) σε
«προετοιμασία, ενθάρρυνση και στήριξη  του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία» (διατύπωση νέου νομοσχεδίου).
β) αφαιρείται από το νέο νομοσχέδιο η διατύπωση για τη διδασκαλία μαθημάτων αισθητικής παιδείας.
γ) αφαιρείται από το νέο νομοσχέδιο η διατύπωση «απόλυτη μουσική εξειδίκευση των εκπαιδευτικών μουσικών μαθημάτων», ως προσόν για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών αυτών.
δ) καταργείται η καλλιτεχνική επιτροπή και δεν υπάρχει διατύπωση για τη στελέχωση του ΙΕΠ με συμβούλους μουσικών μαθημάτων.
ε) αφαιρείται από το νέο νομοσχέδιο η δυνατότητα οργάνωσης,υποδοχής και διεξαγωγής μουσικών μαθημάτων για μαθητές δημοτικού.
στ) αφαιρείται από το νέο νομοσχέδιο η υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας για τη χρηματοδότηση αγοράς και τεχνικής στήριξης μουσικών οργάνων και τεχνικού εξοπλισμού των μουσικών σχολείων.
ζ) παύει να προσδιορίζεται ρητά ότι τα μουσικά σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών ομόφωνα διαπιστώνει γενικότερα ότι, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, περιορίζονται τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά των μουσικών σχολείων (ως Γυμνασίων, Λυκείων και σχολείων εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων). Παρουσιάζεται ένα οργανωτικό  πλαίσιο  έχοντας πολλά σημεία ασαφή και αδιευκρίνιστα που επιφέρουν ερωτήματα  και έντονους προβληματισμούς. Τροποποιείται  το ήδη υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, με σημεία όπου υπονομεύουν το θεσμό των Μ.Σ., ο οποίος, έως σήμερα, είναι αποδεκτός από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και κοινωνία. Εισάγεται η λογική της προτεραιότητας στις προσλήψεις ιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρούμε τέλος ότι ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να αποτελεί προπομπό για ευρύτερες αναδιαρθρώσεις στα δημόσια σχολεία.Κατόπιν αυτών ο σύλλογος εκπαιδευτικών ζητά από τη σχολική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση, ώστε να συμβάλει στην αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου. 
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο και να ακολουθήσει ουσιαστικός διάλογος για την αναβάθμιση των μουσικών σχολείων, που τόσα πολλά έχουν προσφέρει στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα. Ζητούμε την κάλυψη όλων των κενών σε μουσικά και γενικής παιδείας μαθήματα με μόνιμους διορισμούς και ζητούμε τη πραγματοποίηση εξετάσεων πιστοποίησης μουσικών σπουδών όπως αυτό ορίζεται.       Επιπλέον αποφασίζει
1) να κοινοποιήσει το παρόν στις υπηρεσιακές αρχές
2) να ενημερώσει τον τοπικό τύπο και τα μουσικά σχολεία
3) να ζητήσει από την Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας να πάρει θέση και να προωθήσει το παρόν ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας την 01 / 12 / 2018 στην Αθήνα

Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων κ κηδεμόνων          οι μαθητικές κοινότητες            Ο σύλλογος 
εκπαιδευτικών  


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ                                                 ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ