ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ .
                                      

Τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ, επισήμως προσκεκλημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λύνουν και δένουν στους διαδρόμους και στις αίθουσες συνεδριάσεων του υπουργείου, ζητούν συναντήσεις με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, επισκέπτονται αιφνιδιαστικά σχολεία και πανεπιστήμια. Οι εκτελεστές του δημόσιου σχολείου σε παγκόσμιο επίπεδο,  κυκλοφορούν με πλήρη ελευθερία κινήσεων στα σχολεία μας, προκειμένου να  επιβάλουν  μια από τα ίδια ,όπως έκαναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ -ΠΑΣΟΚ κτλ.
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και απολύσεις, νέα αύξηση ωραρίου, νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, διαφοροποιημένη χρηματοδότηση, προσλήψεις εκπαιδευτικών ανά σχολείο και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών τους, υιοθέτηση επιχειρηματικών μοντέλων διοίκησης των σχολείων όπου ο διευθυντής/μάνατζερ (leader) κάθε σχολείου θα επιλέγει το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής του μονάδας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, εξεύρεση πόρων από τα ίδια τα σχολεία , προσανατολισμός του σχολείου στις ανάγκες του καπιταλιστικού καταμερισμού της εργασίας.
Πολλές από αυτές τις θέσεις  υιοθετούν ο ΣΕΒ , οι σχολάρχες, πολλά κόμματα (βλ. δηλώσεις  Μητσοτάκη στην ΔΕΘ σχετικά με την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού), ενώ πολλές απ αυτές περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.
Τα διεθνή παραδείγματα, που επιλέγει να μας συστήσει, αποτελούν τα πιο επιθετικά  (και αποτυχημένα ) καπιταλιστικά μοντέλα λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.
Οι επισκέψεις του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας είναι πλέον μια πραγματικότητα. Το μόνο που θέλουν να ισχυριστούν αυτή τη φορά είναι ότι η συνταγή ΟΟΣΑ έχει προκύψει μετά από διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Νομιμοποίηση αναζητούν τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση για να επιβάλλουν μια πολιτική που εδώ και μήνες είναι προαποφασισμένη, όπως περίτρανα φαίνεται από την ενδιάμεση έκθεση του υπερεθνικού οργανισμού που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ, εγκατεστημένα όλο τον Σεπτέμβρη στο υπουργείο Παιδείας, ενώ σχεδίασαν το νέο γύρο επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, είχαν το πολιτικό θράσος να επισκεφτούν τα δημόσια σχολεία που μαστίζονται από την αδιοριστία, την ελαστική απασχόληση και τη χρόνια υποχρηματοδότηση.
Αυτή είναι η σημερινή αντίθεση στο δημόσιο σχολείο. Από τη μια, ο κόσμος της εκπαίδευσης που δίνει τη μάχη της μόρφωσης ως συλλογικό αγαθό μέσα στις σχολικές τάξεις και από την άλλη, οι τεχνοκράτες των υπερεθνικών οργανισμών και του υπουργείου Παιδείας, κλεισμένοι στα μονόχνοτα γραφεία της εξουσίας να επεξεργάζονται το νέο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.
Καθόλου τυχαία η επίσκεψη του ΟΟΣΑ, που συνοδεύεται από πλήθος δημοσιευμάτων που προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια εικόνα πλήρους απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα,  ΤΑ ΝΕΑ μέσα στην εβδομάδα που πέρασε δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με το τίτλο “ Είδε και έφριξε” ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι στη νέα έκθεση η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι υπογραμμισμένη με κόκκινα γράμματα. Αλήθεια, γνωρίζουν από τώρα το πόρισμα του ΟΟΣΑ πριν καν συνταχθεί;
Η τακτική αυτή είναι δυστυχώς παγκοσμίως γνωστή , ο χαρακτηρισμός ενός εκπαιδευτικού συστήματος ως αποτυχημένου με βάση τα κριτήρια ΟΟΣΑ, οδηγεί στην τελική υιοθέτηση των αντιεκπαιδευτικών του προτάσεων, μετά από ένα κλίμα πανικού που έχουν καλλιεργήσει συντονισμένα τα ΜΜΕ.Ετοιμάζεται ένας νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Θα απαντήσουμε σε ένα μόνο ερώτημα που έθεσε ο ΟΟΣΑ στους συναδέλφους μας: Ποιο είναι το όραμά μας για το δημόσιο σχολείο. Είναι το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλής ποιότητας 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, σε μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργατικής χειραφέτησης, χωρίς επιτροπεία από τους υπερεθνικούς οργανισμούς.
Για το όραμά μας αυτό δεν χρειαζόμαστε τον ΟΟΣΑ, αρκούν οι αγώνες μας και οι αγώνες όλου του λαϊκού κινήματος. Και με αυτό το όραμά μας για το δημόσιο σχολείο θα συγκρουστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι είμαστε αποφασισμένοι μέσα από τα συνδικάτα μας, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και ολόκληρη την κοινωνία να οργανώσουμε αποφασιστικά και σθεναρά την πάλη και την αντίσταση μας ενάντια στην πολιτική του ΟΟΣΑ και της κυβέρνησης που προσπαθεί να πλήξει το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα είναι εδώ και θα αγωνιστεί για την ανατροπή των αντιδραστικών τους σχεδίων!