ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

19 Μαΐου : Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Ποντίων το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Πρόκειται για τη μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1916 – 1923 οπότε και θανατώθηκαν περισσότεροι από 353.000 άνθρωποι, γεγονός που εξυπηρετούσε μια συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα, αυτή της εκκαθάρισης της Μ. Ασίας από το ελληνικό στοιχείο.
Τα Αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρώπης και της Αμερικής καθώς επίσης και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών πιστοποιούν το μέγεθος και το είδος του διωγμού που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου.
Η μεθοδευμένη εξόντωση των Ποντίων πλήττει καίρια την παγκόσμια συνείδηση και την παγκόσμια ηθική και είναι αντίθετη προς τα ιερότερα δικαιώματα του ανθρώπου, της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας και προς τις πανανθρώπινες αξίες. Οδήγησε στον αναγκαστικό εκπατρισμό, στις διώξεις και στο θάνατο, που κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει. Οι άνθρωποι αυτοί, αυτόχθονες από πανάρχαιους χρόνους στη γη που κατοικούσαν και πάνω στην οποία τα δικαιώματά τους ήταν αναπαλλοτρίωτα και απαράγραπτα, εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και σφαγιάστηκαν.
Καταγγέλλουμε την αδικία που υπέστησαν, σαν μία προσβολή δίχως προηγούμενο κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.
Σήμερα, που ο πόλεμος μαίνεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, που το προσφυγικό δράμα κορυφώνεται, που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και που διαπιστώνεται καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε βάρος εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, η ημέρα μνήμης των Ποντίων πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο και να τονώσει την ανθρωπιά και τις ηθικές  αξίες μας.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να θεσμοθετήσει την ημέρα αυτή ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων που θα συνοδεύεται από εκδηλώσεις και δράσεις στα σχολεία όλης της χώρας, που να προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο πάνω στα δεινά που φέρνουν ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία.
Απαιτούμε την επαναφορά στα σχολικά εγχειρίδια της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας, των κειμένων εκείνων που συντηρούν την ιστορική μνήμη, αποτυπώνοντας με ρεαλιστικό τρόπο το δράμα των Ελλήνων του Πόντου και που τα τελευταία χρόνια έχουν εξοβελιστεί.   
         
               
    
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



     ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ                                                                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝΑΣ