ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Σχετικά με την ομαδοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων στη Δ.Ε.

Η πρόσφατη πρόταση του Ι.Ε.Π. για την ομαδοποίηση κλάδων & ειδικοτήτων στη Δ.Ε. εντάσσεται στην προσπάθεια του Υπουργείου για μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα πλαίσια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που επιβάλλουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές. Στοχεύει ευθέως στη διαχείριση του «πλεονάζοντος» εκπαιδευτικού προσωπικού (μέσω των αλλαγών που προωθούνται στα ΕΠΑ.Λ. και στα ΓΕ.Λ.) και επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων αναπληρωτών και το οριστικό «πάγωμα» των μόνιμων διορισμών, που έχει ανάγκη σήμερα το ελληνικό σχολείο.  
Τα αρνητικά εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά αποτελέσματα της χαοτικής και συνεχώς ανακυκλούμενης διεύρυνσης των αναθέσεων είναι προφανή. Στην εποχή της ταχύτατης εξέλιξης των επιστημών εισάγεται η λογική «όλα για όλους» ή καλύτερα «ο κάθε εκπαιδευτικός διδάσκει οπουδήποτε και οτιδήποτε». Διευκολύνεται έτσι η ήδη αυξανόμενη κινητικότητα των εκπαιδευτικών ενώ διαταράσσεται και επαναπροσδιορίζεται η έννοια της «αρχαιότητας» στο σχολείο που θα επηρεάσει όλο το φάσμα των τοποθετήσεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων.
Η  ανάγκη για μια ορθολογικά και επιστημονικά αναθεωρημένη λίστα ειδικοτήτων (π.χ. εκεί όπου υπάρχει ταύτιση α΄ και β΄ ανάθεσης) υφίσταται. Προϋποθέσεις όμως μιας τέτοιας αναθεώρησης είναι η επαναφορά του ωραρίου, η μείωση του αριθμού των παιδιών στο τμήμα, η επαναφορά ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ., η πραγματική μείωση των μαθητών σε τμήματα με ΕΜΔ, η επαναφορά του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων, η ουσιαστική λειτουργία των υποστηρικτικών θεσμών, η δημοκρατική επιστημονική αναθεώρηση Α.Π. και βιβλίων, οι μαζικοί διορισμοί, η επαναφορά των «κομμένων» μαθημάτων στο Γυμνάσιο κ.ο.κ.
Καλούμε το ΙΕΠ και το Υπουργείο να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να την επαναφέρει για συζήτηση μόνο με την προϋπόθεση κι εφόσον αποφασίσει να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική που θα αποβεί σε όφελος των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

  
      
            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


          ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ                                                       ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝΑΣ